top of page

Kender du din elev når du coacher?

  • Writer: Jannick Farlie
    Jannick Farlie
  • Apr 1, 2021
  • 3 min read

Hvis du vil implementere lean så kan du ikke undgå også at skulle implementere en lean kultur. Lean kulturen implementeres bedst, hvis hver team eller medarbejder bliver tilknyttet en coach, der med hyppige jævne mellemrum kan træne dem i problemløsning. Denne træning sker igennem løsninger af virkelige problemer, der hvor de sker. I forbindelse med eksperimenterne er fejl tilladte så længe de ikke har en negativ effekt på kundens produkt, men hvad er egentlig din vigtigste opgave som kata coach?


Introduktion

Som kata coach er din opgave at gøre medarbejderne til bedre problemløsere, der effektivt kan implementere nye forbedringer på egen hånd. Coaching finder normalt sted i forbindelse med sessions, hvor du som coach typisk vil bygge rammerne op omkring 5 spørgsmål:

  1. Hvad er forhindringen?

  2. Hvad er dit mål?

  3. Hvad forhindrer dig i at nå dit nuværende mål?

  4. Hvilken udfordring vil du arbejde på næste gang?

  5. Hvornår, kan jeg se, hvad ud har lært?

Det er vigtigt, at være opmærksom på, at disse spørgsmål er vejledende og bør anses som daglig mikrolæring. Du bør som coach selv udvikle flere spørgsmål, der passer til netop dig og situationen. Du kan finde eksempler på spørgsmål her .


Kend din elev

Nu kan du glemme alt, hvad ud lige har læst! for din absolutte vigtigste opgave som coach er at kende din

elev. Det er din opgave at sørge for, at arbejdet med forandring og eksperimenter ikke tager overhånd. Fejl er ofte noget vi lærer af, men hvis vi laver for mange fejl for hurtigt, vil din elev måske føle sig utilstrækkelig. Det handler i store træk om at få eleven ud af tryghedszonen og ud i udviklingszonen, men hold jer fra utryghedszonen! Hvis du som coach, succesfuldt skal fastholde din elev i udviklingszonen, så kræver det at din elev har tillid til dig som coach. Din elev kender dig måske allerede på forhånd, hvis du har ageret linjefører eller lignende. Men rollerne er anderledes nu og formel eller uformel autoritet er sat ud af spil. Så hvad gør du?


Du kan med fordel tage afsæt i Job Relationer, som er et af komponenterne i TWI-programmet. Lad os lige kigge på, hvad vi gerne vil.


  • Vi vil bygge stærke relationer til medarbejderen/ eleven.

  • Så eleven vil følge gode instruktører/coaches.

  • Så vi kan udarbejde bygge fundament for eksperimenterne.

  • Så vi kan coache medarbejderne i at blive bedre problemløsere.


Den hurtige vil måske ligge mærke til, at hvis vi springer direkte tilbage til trin 1, så vil vi ende med at have en forbedringshjul af selve relationen. lad os lige kigge nærmere på, hvad Job relation egentlig er. Formålet med TWI Job Relationer er at du som leder lærer at forstå vigtigheden og fordelene ved at udvikle gode arbejdsrelationer til medarbejderne. Du lærer, hvordan du som leder effektivt, kan motivere medarbejderne til at foretage løbende forbedringer af processer og hvordan du sætter gode forudsætninger for at skabe bedre relationer mellem medarbejderne. TWI Job Relation består af 4 punkter:

  • Lad medarbejderen vide, hvordan de klarer sig.

  • Anerkend medarbejderne når der er muligt.

  • Fortæl om ændringer i god tid og hvordan de påvirker medarbejderen.

  • Få mest ud af enhver medarbejder.


Som både coach har du et ansvar overfor din elev. Til dagligt bliver medarbejderen hele tiden vurderet på produktion, pris, sikkerhed, kvalitet, vedligehold, levering og træning. Din opgave som coach er at se din elev som et helt individ. Det hele individ består af familie, helbred, baggrund, uddannelse, andet og selvfølgelig arbejde. Når du kender din elev som et helt individ, vil du som coach bedre kunne navigere i, hvornår du kan skrue op og ned for intensiteten.









Comments


©2023 by Jonah Altman. Proudly created with Wix.

bottom of page