Hvordan kan du som virksomhed navigere i usikkert terræn?
- Jannick Farlie
- Apr 12, 2021
- 3 min read

Situations analysen er en metode til at tænke og planlægge om en ukendt fremtid ved systematisk at tage højde for de usikkerheder din virksomhed kan støde på, hvor du efterfølgende tildeler en sandsynlighed til hvert scenarie som usikkerheden definerer. Forestil dig, at at en fra fremtiden var til stedet til et møde, hvilke to spørgsmål ville du stille personen? De to spørgsmål vil være med til at gøre listen over usikkerheder mindre.
Det første trin i en situationsanalyse er at identificere de store usikkerheder, der påvirker din branche eller industri. Usikkerhed er et godt parametre at inkludere i analysen, hvis der er mindst 30% chance for at noget vil ændre sig markant inden for de næste par år, der vil have stor betydning for netop din industri.
En situationsanalyse kan udarbejdes på mange forskellige måder. Én metode er at:
Saml en gruppe af ledere og nøglemedarbejdere og udarbejd en liste over usikkerhederne, der kan ramme jeres industri i fremtiden. Du kan med fordel stille spørgsmål som bl.a. " Med udgangspunkt i industriens nuværende retning - hvad holder dig så vågen om natten eller, hvis en fra fremtiden deltog i mødet, hvilke to spørgsmål ville du så stille personen?
Gør listen mindre ved kun at fokusere på usikkerheder, der har en sandsynlighed på mindst 30%. Det er ikke nyttigt at fokusere på scenarier med en sandsynlighed på 10%.
Nu skal hvert scenarie tildeles en sandsynlighed. Der vil være en tendens til at tilføje nuancer i analysen, men i princippet får du mest ud af kun at fokusere på 2 scenarier for hver usikkerhed ad gangen. Lad os bruge et fiktivt eksempel med fossile brændstoffer, hvor de store usikkerheder vil være:
Hvornår vil bæredygtig energi kunne konkurrere prismæssigt med det nuværende marked?
Vil industrien blive opkrævet miljøskatter?

Hvis der i eksemplet vil være 70% sandsynlighed for, at der ikke kommer miljøskatter vil sandsynligheden for at, der kommer miljøskatter være 30%. Dette gælder for begge akser. Du kan med fordel tildele, hvert fælt et navn, som f.eks. "business as usual".

Hvis i gerne vil kende sandsynligheden for scenariet "business as usual" skal i blot gange de to sandsynligheder med hinanden. I dette tilfælde vil sandsynligheden for scenariet, være 49% (0,7 x 0,7). Dette gentages for, hvert scenarie. Lad os gøre eksemplet færdigt, hvor vi tildeler, hvert felt et navn.

Som det fremgår af analysen vil der altså være 21% chance for, at fossile brandstoffer vil udgøre en risiko i den nærmeste fremtid og 21% chance for at miljøskatter vil føre til mindre brug af fossile brandstoffer. Samtidig vil der være 49% chance for, at vi kan gøre som vi plejer ved at køre business as usual. Til slut er der kun 9% chance for at vi inden for meget få år vil være i en situation, hvor alternative brandstoffer både vil være prismæssigt konkurrencedygtige samtidig med at , der vil være miljøskatter på fossile brandstoffer.
I følge analysen vil scenariet i de næste par år, være at vi kan køre business as usual, men for hvert år der går vil proportionerne ændre sig og vi vil med meget stor sandsynlighed bevæge os mere og mere over i feltet "grønt paradis". Virkeligheden er ofte en anden end vi forventer så når i arbejder med modellen er det vigtigt at i ikke snakker om sikkerhed i fremtiden - for den findes ikke, men tal i stedet om sandsynligheden. Det vil ændre hele tankegangen. Husk at en situationsanalyse ikke kan spå om fremtiden og at verden hele tiden ændrer sig. Sørg derfor for at opdatere jeres analyse én gang om året, da parametrene hurtigt kan ændre sig.
God fornøjelse.
Comments